1η Ανακοινωση


Θέμα: «7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας_1η Ανακοίνωση»

Αγαπητές συναδέλφισσες, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το σχολικό έτος 2015-2016 πραγματοποιήθηκε το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) γνωρίζοντας για άλλη μια χρονιά μεγάλη επιτυχία και σημαντική ανταπόκριση από τον κόσμο. Σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά 7422 μαθητές και 888  εκπαιδευτικοί, σε περισσότερα από 400 σχολεία, εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν σχεδόν 600 ψηφιακά έργα, στοιχεία των οποίων βρίσκονται αναρτημένα στα τοπικά ιστολόγια του Φεστιβάλ (http://www.digifest.info/contact). Το Φεστιβάλ διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου (159244/Δ2/09-10-2015), ενώ ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των πόλεων, εκφράζοντας παράλληλα την αρωγή του στον θεσμό (Χαιρετισμός Υπουργού). Επιπλέον, το Φεστιβάλ, για μια ακόμη χρονιά, έλαβε την υποστήριξη  Συλλόγων  και Ενώσεων Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ, ΕΠΥ, ΕΤΠΕ)  καθώς και Τοπικών Φορέων (Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κ.τ.λ.). 
Για το σχολικό έτος 2016-17
το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
θα διεξαχθεί παράλληλα σε
Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χανιά και Σύρο
και σε όσες ακόμα πόλεις δηλώσουν συμμετοχή μέσω των Σχολικών τους Συμβούλων Πληροφορικής
την Τετάρτη 26, την Πέμπτη 27, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου 2017
(με δυνατότητα επιλογής ημέρας από τους συμμετέχοντες).
Σε τοπικό επίπεδο, το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Σύρο με δια ζώσης συμμετοχές και με τηλεδιάσκεψη για τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια γιορτή της Πληροφορικής στις Κυκλάδες. Χρησιμοποιώντας  τα τεχνολογικά μέσα της τηλεδιάσκεψης θα δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες μαθητών από διαφορετικά νησιά των Κυκλάδων να προβάλλουν τις ψηφιακές δημιουργίες τους όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα πραγματοποιηθεί
στην Ερμούπολη,
την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017.
Το Φεστιβάλ τελεί και φέτος υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (158058/Δ2/27-09-2016).
Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), του μαθήματος «Ερευνητικές Εργασίες (Project)» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ. Επιπλέον, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας Σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.ά.) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.
Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:
α) της ανάδειξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και της παρουσίασης των ψηφιακών έργων τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,
β) της ενημέρωσης και της διάχυσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και
 γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.
Σημειώνεται ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.
Προϋποθέσεις συμμετοχής:
(α) Σύντομη παρουσίαση (<=8΄) της εργασίας από τους μαθητές σε ακροατήριο
(β) Υπολογιστής του σχολείου, εκπαιδευτικός Πληροφορικής και ομάδα μαθητών στον εκθεσιακό χώρο για ένα διάστημα 2-3 ωρών, ώστε να εκθέτουν το έργο τους και να απαντούν σε ερωτήσεις γι’ αυτό
(γ) Ανάρτηση κατάλληλου πολυμεσικού υλικού στην τοπική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ με ευθύνη του συντονιστή εκπαιδευτικού Πληροφορικής.

Για δηλώσεις συμμετοχής θα ακολουθήσει 2η Ανακοίνωση.

Η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή Κυκλάδων

Καράκιζα Τσαμπίκα,               Προϊσταμένη ΕΠΚ ΔΕ Νοτίου Αιγαίου
Αγγέλαινα Σοφία,                   Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Κυκλάδων (Υπεύθυνη Διοργάνωσης- Κυκλάδες)

Αναστοπούλου Μαρία,         Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΕΠΑΛ Σύρου
Γεωργίου Ανδρέας,                 Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 3ο Γυμνάσιο Σύρου
Γρηγοριάδης Πρόδρομος,      Εκπαιδευτικός Πληροφορικής – Συνεργάτης στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων
Ιωσηφίδου Μαρία,                 Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου
Λάππας Ιωάννης,                    Τεχνικός Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων
Μαραγκός Ιωάννης,                Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 2ο Γυμνάσιο Σύρου
Μπούσιος Θεόδωρος,            Τεχνικός Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων
Πούλης Ηλίας,                        Τεχνικός Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Θήρας
Τζιμόπουλος Νίκος,               Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων

Επικοινωνία: info@digifest.info, kyk@digifest.info